Share it

Τι είναι ο Καθυστερημένος Μυϊκός πόνος και πως αντιμετωπίζεται;

Ο αθλητισμός τον τελευταίο καιρό έχει μπει πολύ έντονα στην καθημερινή μας ρουτίνα , κάτι που επιφέρει ως επακόλουθο τους  συχνούς τραυματισμούς. Λόγω της συνεχής αθλητικής δραστηριότητας , το σώμα μας δέχεται μεγάλες δυνάμεις στο μυοσκελετικό σύστημα, οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν τραυματισμούς με αποτέλεσμα την αθλητική κάκωση. Σίγουρα ο σωστός αθλητικός εξοπλισμός ή ένα άρτια δομημένο αθλητικό παπούτσι μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν οι δυνάμεις που δέχεται το σώμα μας, αλλά όταν ο αθλητής πιέζει και καταπονεί το σώμα του οι συνέπειες μπορεί να είναι μικροί ή μεγάλοι τραυματισμοί.

 
μυικός πόνος

Ένα είδος τραυματισμού που ταλαιπωρεί τους περισσότερους αθλητές είναι το σύνδρομο του Καθυστερημένου Μυϊκού Πόνου (ΚΜΠ), το οποίο έχει σημαντικές επιδράσεις στο σώμα μας, όπως οξύ μυϊκό πόνο, μυϊκή αδυναμία, μυϊκή ευαισθησία, δυσκαμψία, αρθραλγία, οίδημα, μυϊκή αδυναμία και ενόχληση στη βάδιση. Σαν σύνδρομο θεωρείται ένας ήπιος τύπος μυϊκής βλάβης, κάτι το σύνηθες στη συμβατική και επαγγελματική αθλητική δράση με αρνητική συνέπεια στην αθλητική απόδοση.

Σε συνεργασία με το κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης PHYSIORULES, θα αναλύσουμε τί είναι το σύνδρομο Καθυστερημένου Μυϊκού Πόνου (ΚΜΠ) ή DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness , πως προκαλείται, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αθλητική μας επίδοση αλλά κυρίως πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι ο Καθυστερημένος Μυϊκός πόνος ;

Η πρώτη αναφορά στην καθυστερημένη εμφάνιση του μυϊκού πόνου προήλθε από τον Αμερικανό γιατρό Theodore Hough το 1902, ο όποιος παρατήρησε ότι όταν ένας μη «εκπαιδευμένος» σκελετικός μυς ασκείται συχνά, έχει ως αποτέλεσμα μια δυσφορία που εκδηλώνεται 8 έως 10 ώρες μετά την άσκηση. Έπειτα από πολλές έρευνες και μελέτες, ο ΚΜΠ αποτελεί μια μυϊκή βλάβη η οποία κατατάσσεται στις μυϊκές θλάσεις 1ου βαθμού καθώς εσωκλείει ένα μικρό τραυματισμό στο μυϊκό ιστό.

Ο ΚΜΠ θεωρείται μια κλινική εκδήλωση η οποία παρουσιάζεται κυρίως σε ενήλικα άτομα – είτε ερασιτέχνες αθλητές με σποραδική ενασχόληση με τον αθλητισμό είτε με επαγγελματίες αθλητές με συμμετοχή σε αθλητικά προγράμματα προπονήσεων υψηλής έντασης που περιέχουν ιδιαιτέρως ασκήσεις με γρήγορες και εκρηκτικές κινήσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της ταχύτητας και της δύναμης (πλειομετρικές ασκήσεις). Ο ΚΜΠ γίνεται αντιληπτός από τον αθλητή ως μυϊκός πόνος ή δυσφορία κατά την αφή ή την πραγματοποίηση κίνησης του προσβεβλημένου άκρου και δύναται να επιδράσει το σύνολο των μυοσκελετικών ιστών. Ο ΚΜΠ κάνει την εμφάνισή του σε χρονικό διάστημα 24 ωρών μετά την άσκηση, μεγιστοποιείται στις 24 ώρες έως και τις επόμενες δύο ημέρες από την άσκηση και υποχωρεί μετά από 5 έως και 7 ημέρες μετά την άσκηση.

Αιτίες εμφάνισης του Καθυστερημένου Μυϊκού Πόνου.

Οι αιτιολογικές μεταβλητές που ο συγκεκριμένος πόνος εμφανίζεται συχνότερα είναι όταν παρατηρούνται οι παρακάτω συνδυασμοί:

Παραγωγή και συσσώρευση γαλακτικού οξέος.
Αυξημένος μυϊκός σπασμός, ο οποίος δημιουργείται κατά την αύξηση της μυϊκής διέγερσης μετά από εκκεντρική άσκηση.
Βλάβη του συνδετικού ιστού.
Υψηλή επιβάρυνση των μυϊκών ινών που δημιουργεί μυϊκή βλάβη και πόνο.
Αύξηση των επιπέδων ενζύμων.
Εμφάνιση φλεγμονής (οίδημα και διήθηση φλεγμονωδών κυττάρων).
Παραγωγή και συσσώρευση ασβεστίου στους τραυματισμένους μύες μετά από την άσκηση.
Επιπλέον, αιτιολογικοί παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την παρουσία του ΚΜΠ είναι η δυσκαμψία μυών, η ταχύτητα συστολής, η κούραση, η γωνία συστολής, όπως και η φυσιολογική κατάσταση του ατόμου.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αθλητική μας απόδοση;

Οι πιθανότητες εμφάνισης του Καθυστερημένου Μυϊκού Πόνου, σε έναν αθλητή επαγγελματία ή μη, με αρκετό χρονικό διάστημα απουσίας από την ενεργό δράση λόγω κάποιου τραυματισμού ή λόγω έναρξης της αγωνιστικής περιόδου είναι αρκετά μεγάλες. Επιπλέον, ένας αθλητής είναι δυνατό να καταπονηθεί από την διαφοροποίηση στο είδος, στην ένταση και στην συχνότητα των προπονήσεων στις οποίες συμμετέχει και στις οποίες ίσως να μην έχει προσαρμοστεί άμεσα και τον καθιστούν επιρρεπή σε μυϊκό τραυματισμό.

Συνεπώς, ο ΚΜΠ ευθύνεται για ένα σύνολο αρνητικών επιπτώσεων στους αθλητές όπως:

Πιθανή μυϊκή βλάβη.
Τραυματισμοί στους συνδετικούς ιστούς.
Μυϊκή αποδυνάμωση.
Μείωση της νευρομυϊκής απόδοσης.
Πτώση της ιδιοδεκτικότητας των αρθρώσεων.
Μείωση του εύρους κίνησης.
Ελάττωση του μήκους του διασκελισμού.
Μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Μείωση της ικανότητας επανασύνθεσης του μυϊκού γλυκογόνου.
Μείωση της ισοκινητικής δύναμης
Τρόποι αντιμετώπισης και πως συμβάλει η Under Armour σε αυτό;

Η ΚΜΠ είναι μια παθολογική κλινική εκδήλωση μετά από έντονη άσκηση γι’ αυτό και είναι σημαντικό να οροθετηθούν οι φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι όπως η μάλαξη, κρυοθεραπεία, ηλεκτροθεραπεία, διατάσεις, εφαρμογή συμπιεστικών ενδυμάτων, βελονισμό κ.ο.κ. Οι περισσότεροι αθλητές, ύστερα από μια σκληρή προπόνηση, συχνά παραβλέπουν το κομμάτι της αποκατάστασης.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΞΙΜΟ

‘’Όλα τα παπούτσια κάνουν την ίδια δουλειά. Μέγα λάθος!

Είναι λάθος που συχνά ακούγεται είναι ότι τα παπούτσια δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στο τρέξιμο. Θα πρέπει πάντα να επιλέγουμε παπούτσια σύμφωνα με τον τύπο του πέλματός μας, την απόσταση που θέλουμε να διανύσουμε, το είδος της προπόνησης (tempo ή διαλειμματική) , ώστε να μας παρέχουν την επιστροφή ενέργειας και απορρόφηση των κραδασμών που όλοι ζητάμε. Η δοκιμασμένη πρόταση των ειδικών του PHYSIORULES ακούει στο όνομα HOVR™ Machina της Under Armour.

 

To δρομικό παπούτσι Hovr Machina αποτελεί την κορυφαία πρόταση της εταιρίας και απευθύνεται σε δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων που χρειάζονται ανώτερες επιδόσεις και μαλακή αίσθηση στη διάρκεια του run. Χάρη στην επαναστατική τεχνολογία HOVR™ που παρέχει υψηλή απορροφητικότητα κραδασμών για μεγαλύτερες αποστάσεις ή για speed tempo προπονήσεις , αλλά και της τεχνολογίας Propulsion Plate, παρέχει μεγαλύτερη ώθηση και ταχύτητα επιτρέποντας αποτελεσματικές και ομαλές κινήσεις. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε πως το νέο UA HOVR™ Machina, μπορεί να γίνει ο προσωπικός σας προπονητής!

 

Το ενσωματωμένο Bluetooth™ στη σόλα του καταγράφει όλα τα δεδομένα από κάθε τρέξιμο και τα μεταφέρει στην εφαρμογή MapMyRun™, βελτιστοποιώντας έτσι την εμπειρία του δρομέα. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες Real Time Form-Coaching με σκοπό να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμών και να καθοδηγήσει σωστά τον ασκούμενο στο δρόμο για την επίτευξη του επόμενου στόχου. Εμείς το δοκιμάσαμε και σας το προτείνουμε!

 


ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ CARB LOAD

Αν έχετε σκοπό να τρέξετε για λιγότερο από 2 ώρες , δεν σας χρειάζεται. Aν η απόσταση που θα διανύσετε είναι μεγαλύτερη, μην αυξήσετε τους υδατάνθρακες μόνο μια μέρα πριν την προπόνηση αλλά ξεκινήστε μια εβδομάδα πριν ώστε να προετοιμάσετε το σώμα σας και να αποφύγετε δυσάρεστες στομαχικές διαταραχές την ημέρα του αγώνα ή της προπόνησής σας.

ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ SPORTS DRINKS

Και εδώ έχουμε να σας πούμε ότι σε μικρότερη της μιας ώρας προπόνησης είναι αχρείαστα! Η καλύτερη ενυδάτωση είναι το νερό!


ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΞΙΜΟ

«Όταν ο καιρός είναι κρύος δεν πρέπει να τρέχω γιατί μπορεί να αρρωστήσω!»

Μύθος! Αυτό που μας αρρωσταίνει είναι τα βακτήρια και οι ιοί και όχι το τρέξιμο. Εξοπλιστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό με ρούχα τελευταίας τεχνολογίας, όπως η σειρά Coldgear® της UNDER ARMOUR, που κρατάει το σώμα ζεστό, χωρίς να το βαραίνει.

 

ΤΡΕΞΙΜΟ OUTDOOR ΚΑΙ INDOOR (διάδρομος)

Λέγεται ότι είναι κάτι διαφορετικό!

Η ουσία είναι ότι οι μηχανισμοί και στα δυο είναι όμοιοι και μπορείτε να κάνετε μια αποδοτική προπόνηση με όποιον τρόπο από τα δυο επιλέξετε.

Το τρέξιμο μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο! Όσο περισσότερο καταλαμβάνει την καθημερινότητά μας, τόσο πιο ευεργετικά λειτουργεί και μας αποκαλύπτει τα οφέλη του ( σωματικά και ψυχολογικά ). Ξεκινήστε πάντα με την συμβουλή ενός ειδικού και δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Καλά τρεξίματα σε όλους!

PHYSIORULES

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ PT–OMT,MSC cand

ΚΟΚΚΟΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ PT-OMT

UA CURRY FLOW 10

UA CURRY FLOW 10  Αυτοπεποίθηση, ταχύτητα και δύναμη σε οδηγούν να γίνεις εσύ ο game-changer στο παιχνίδι. Για άλλη μία φορά, η UA συνεργάζεται με τον MVP player και πρωταθλητή του NBA, Stephen Curry.Για τον εορτασμό του νέου Curry Flow 10, το ‘’ The Curry Brand ‘’ επαναφέρει fun

Read More »

UA HOVR® INFINITE 4

UA HOVR® INFINITE 4 Το UA HOVR® INFINITE 4 επιστρέφει πιο ανανεωμένο από πότε για να διανύσεις ακόμη περισσότερα και ασφαλέστερα χιλιόμετρα. Η Under Armour δημιούργησε ένα παπούτσι υψηλής αντοχής που προσφέρει μια πιο ομαλή εμπειρία τρεξίματος για χιλιόμετρα. Το νέο INFINITE 4  κάνει την εμφάνισή του στην αγορά με

Read More »

UA HOVR® PHANTOM 3

UA HOVR® PHANTOM 3 Το UA HOVR™ Phantom 3, είναι ένα ουδέτερο παπούτσι τρεξίματος με πολύ καλή απόκριση, σχεδιασμένο για αθλητές που προπονούνται σκληρά σε μικρές αποστάσεις. Το Phantom 3 έρχεται στο σήμερα με νέο σχεδιασμό και αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή της οικογένειας Phantom. Διαθέτει ανανεωμένο αφρό UA

Read More »

Ελευθέριος Πετρούνιας (Olympic Champion)

Λευτέρης Πετρούνιας  Πρωταθλητής Γυμναστικής Ολυμπιονίκης – Παγκόσμιος Πρωταθλητής Έχει αναδειχθεί χρυσός ολυμπιονίκης το 2016, 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και 5 φορές πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Λευτέρης Πετρούνιας ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία 5 ετών στον Πανιώνιο αλλά το 2005 σε ηλικία 15 ετών έκανε την επανάστασή του, εγκαταλείποντας προσωρινά το άθλημα

Read More »

IRON MAN 2022

IRON MAN 2022 Η UNDER ARMOUR στον τριαθλητικό αγώνα του IRONMAN 70.3   Ένας θεσμός που έγινε συνήθεια για τους λάτρεις του τριάθλου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Παρασκευή 21 – 23 Οκτωβρίου στη Βουλιαγμένη και η UNDER ARMOUR ήταν εκεί ως μεγάλος υποστηρικτής της διοργάνωσης. Για τρίτη φορά στη χώρα

Read More »

SPETSES MINI MARATHON 2022

SPETSES MINI MARATHON 2022 Το μεγαλύτερο multi-sport event της Ελλάδας, τo 11ο Spetses Mini Marathon ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο 7-9 Οκτωβρίου. ‘Έλαβε χώρα στο πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, στις Σπέτσες, όπου για ακόμη μια χρονιά το ετήσιο ραντεβού ανθρώπων κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε, με μόνη διαφορά πως φέτος οι

Read More »