FUNCTIONAL TRAINING

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ – FUNCTIONAL TRAINING

H λειτουργική άσκηση ή αλλιώς functional training αποτελεί στις μέρες μας έναν από τους πλέον δημοφιλής τρόπους εκγύμνασης. H λειτουργική προπόνηση βρίσκει εφαρμογή από έναν απλό ασκούμενο μέχρι τον επαγγελματία αθλητή, αφού έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις εκάστοτε απαιτήσεις. Γνωρίζει όμως ο ασκούμενος ποια είναι η βάση ή αλλιώς τα “fundamentals” της προπόνησης που επέλεξε να κάνει , τα οφέλη της αλλά και το τι πρέπει να προσέξει; Σε συνεργασία με το κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης PHYSIORULES, θα προχωρήσουμε σε πλήρη ανάλυση των οφελών που προσφέρει το functional training, στον εξοπλισμό που χρειάζεται να έχουμε καθώς επίσης και σε useful tips για την άψογη εκτέλεση του προγράμματος.

Τι είναι το functional training ;

To functional training (λειτουργική προπόνηση) είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων σχεδιασμένο από τις κινήσεις της καθημερινότητας που στοχεύει στην βελτίωση της απόδοσης και μείωση των τραυματισμών του ασκούμενου. Είναι μια μέθοδος που ξεκίνησε από φυσικοθεραπευτές και αργότερα υιοθετήθηκε στο χώρο του fitness, με ίδια λογική και διαφορετικό σκοπό.

Σκοπός του λοιπόν είναι η αύξηση της επίδοσης και βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής σε υγιείς αθλητές.

UA WOMEN TRAINING

Ποιος είναι ο στόχος του functional training και ποια είναι η διαφορά από τα κλασσικά όργανα γυμναστικής;

Τόσο σε επίπεδο αποκατάστασης όσο και σε επίπεδο καθημερινής προπόνησης, στόχος είναι η βελτίωση των φυσικών δεξιοτήτων του ασκούμενου όπως πχ η δύναμη, η εκρηκτικότητα, η ευλυγισία, ο συντονισμός, η καρδιοαναπνευστική αντοχή κ.α

Η βασική διαφορά του functional training με άλλα είδη γυμναστικής είναι ότι αντλεί στοιχεία της καθημερινότητας στο πρόγραμμά του και προσπαθεί σε πολλά επίπεδα να βελτιώσει τον ασκούμενο (αύξηση δύναμης, ιδιοδεκτικότητα, ισορροπία). Παράλληλα δεν βασίζεται στην απομόνωση των μυϊκών ομάδων όπως συμβαίνει σε προπονήσεις με μηχανήματα , κάτι που επιφέρει ως αποτέλεσμα να μην έχει το μέγιστο αποτέλεσμα ο ασκούμενος.

Τι εξοπλισμός χρησιμοποιείται στο functional training ;

Εδώ η ποικιλία είναι μεγάλη. Υπάρχει πληθώρα επιλογών κάτι που κάνει εφικτό την εκτέλεση πολλαπλών και συνδυαστικών ασκήσεων υψηλής έντασης. Έτσι, το πρόγραμμα γίνεται πιο ευχάριστο για τον ασκούμενο χωρίς να γίνεται μονότονο και φυσικά το σώμα λαμβάνει διαφορετικά μυϊκά ερεθίσματα, δίνοντας παράλληλα στο φυσικοθεραπευτή μια καλύτερη εικόνα του ασθενή με σκοπό να βελτιώσει το εκάστοτε έλλειμά του.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:
• Kettlebells
• Μπάρες άρσης βαρών
• Sandbags
• Σχοινί αναρρίχησης
• Dumbbells
• Medicine ball
• Εξοπλισμός Bosu training
• Ιμάντες προπόνησης
• Λάστιχα αντίστασης
• ΒΟDY Weight ασκήσεις (ασκήσεις μόνο με το σωματικό βάρος του ασθενή η του αθλούμενου)

COOL SWITCH

*Useful tip
Πάντα υπάρχει διαφοροποίηση ανά αθλούμενο σε ένταση ,γωνίες άσκησης , επιβάρυνση ανάλογα τον στόχο, τους περιορισμούς και τις ανάγκες του. Ειδικά στην αποκατάσταση ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι καθαρά στις ανάγκες του ασθενή . Τις περισσότερες φορές είναι ελάχιστος και τροποποιείται ώστε να περιλαμβάνει κινήσεις και μοτίβα που είναι οικεία και χρήσιμα για την βελτίωση των κινητικών προτύπων και γενικά της καθημερινότητας του.

Ποια είναι τα οφέλη του functional training;

• Πρόληψη τραυματισμών και αποκατάσταση αυτών
• Βελτίωση στάση σώματος
• Μείωση βάρους, αύξηση ενεργοποίησης μεταβολισμού
• Αύξηση μυϊκής δύναμης σε σχέση με άτομα που γυμνάζονται με απλά όργανα
• Μείωση καταπόνησης αρθρώσεων
• Βελτίωση(ισορροπίας, εύρους κίνησης αρθρώσεων)
• Για όλα τα επίπεδα(από τον αρχάριο και τον ηλικιωμένο έως τον αθλητή επιπέδου)
• Αύξηση ψυχικής υγείας
• Βελτίωση καρδιαγγειακού συστήματος κ.α

Τι χρειάζεται για να έχει επιτυχία ένα πρόγραμμα functional training ;

Αρχικά να είναι δομημένο και να στοχεύει στην βελτίωση δραστηριοτήτων της καθημερινότητας
Να είναι εξατομικευμένο.

Δεν γίνεται όλοι να κάνουν τα πάντα διότι όλοι έχουμε άλλες ανάγκες και περιορισμούς. Δεν είναι αυτός ο στόχος άλλωστε. Πρέπει πάντα με την καθοδήγηση ειδικού να αναλύονται οι περιορισμοί του εκάστοτε αθλούμενου οι στόχοι του και να βγαίνει ένα πρόγραμμα κατάλληλο ώστε να οδηγήσει στην βελτίωση αυτών.
Να είναι πολύ – επίπεδο.

Σημαντικό κομμάτι στην επιτυχία έχει η ικανότητα του προγράμματος να δουλεύει και να βελτιώνει όλα τις φυσικές δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να στοχεύει και στην ιδιοδεκτικότητα και στην ισορροπία και στην δύναμη και στην ευλυγισία αλλά και όλα τα επίπεδα κίνησης και όχι σε κάποια από αυτά.
Να υπάρχει προοδευτικότητα.

Η αύξηση της δυσκολίας και της επιβάρυνσης να είναι με μέτρο και πάντα βάσει της προόδου και των δυνατοτήτων του ασκούμενου. Έτσι θα λάβει ο ασκούμενος το μέγιστο αποτέλεσμα μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμών και άλλων αρνητικών αποτελεσμάτων.
Να έχει συνέπεια.

Δεν γίνεται να έχουμε το απόλυτο αποτέλεσμα εάν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα functional οπότε το θυμόμαστε. Όπως τα πάντα στην ζωή έτσι και εδώ θα πρέπει να δίνουμε την ανάλογη σημασία. Είναι σαν μια διατροφή αδυνατίσματος. Άμα ακολουθούμε τα πρόγραμμα του διαιτολόγου μια βδομάδα το μηνά ή μόνο για ένα μήνα το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που θα θέλαμε.

Καλή επικοινωνία μεταξύ φυσικοθεραπευτή ή γυμναστή και ασκούμενου.

Το να μπορεί ο ασκούμενος να λέει στον υπεύθυνο του functional τις απορίες του, το πώς νιώθει μετά από κάθε προπόνηση και γενικά οτιδήποτε τον προβληματίζει με το πρόγραμμα, θα οδηγήσει τον υπεύθυνο να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες του ασκούμενου και να βελτιώσει ανάλογα το πρόγραμμα.

Σωστή επιλογή αθλητικού εξοπλισμού.

Μέσα από τη λειτουργική γυμναστική, μπορείτε να στραφείτε σε ένα άλλο τρόπο ζωής και fitness, έχοντας δίπλα σας έναν ειδικό και τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό. Η Under Armour, ως η κορυφαία αθλητική εταιρία που στόχο έχει να καλύψει κάθε ανάγκη του αθλητή, σε οποιοδήποτε χώρο – περίσταση αθλείται, προτείνει παπούτσια με πιο σταθερό πάτημα και ευελιξία – κατάλληλα για training όπως τα UA Tribase Reign III με τεχνολογία Micro G™ ή τα νέα παπούτσια από τη συλλογή Project Rock collection που φέρουν την υπογραφή του διάσημου ηθοποιού Dwayne “The Rock” Johnson, Project Rock III με τεχνολογία UA TriBase ™, όπου εκτός από την παροχή μια επίπεδης και σταθερής βάσης, διαθέτει τρεις ζώνες ευελιξίας που επιτρέπουν στο πόδι να κινείται φυσικά.

UA TRIBASE Reign III
UA TRIBASE Reign III
PROJECT ROCK III
PROJECT ROCK III

Στο κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης PHYSIORULES, το functional training αποτελεί το βασικότερο κομμάτι για την θεραπεία οποιουδήποτε τραυματισμού αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της φυσικής μας κατάστασης.

Κόκκορης Σταύρος PT-OMT
Νικολάου Γιώργος PT-OMT, cand MSC