ΤΡΕΞΙΜΟ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Δεν είναι τυχαίο πως το τρέξιμο αποτελεί τον πιο εύκολο, γρήγορο και προσιτό τρόπο εκγύμνασης. Για να ξεκινήσεις , δε χρειάζεσαι ούτε κάποιο ιδιαίτερο εξοπλισμό, ούτε να επενδύσεις μια περιουσία. Η ευκολία του το καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλές και αυτό είναι κάτι που το βιώσαμε στην περίοδο της καραντίνας όπου το τρέξιμο ήταν σταθερά ένα από τα πιο δημοφιλή trends και μοναδική «διέξοδος διαφυγής». Είναι ευρέως γνωστό ότι αποτελεί τη βάση για μια καλή φυσική κατάσταση και την υγεία του καρδιοαναπνευστικού , πάντα υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού.
Ποιος δεν θα ήθελε λοιπόν να γνωρίζει όλα τα μυστικά γύρω από το τρέξιμο , όπως τα μεταφέρουν οι ειδικοί του PHYSIORULES ; Το κέντρο φυσικοθεραπείας & αποκατάστασης σε συνεργασία με την αθλητική εταιρία Under Armour, απαντά στις ανακρίβειες που συνδέονται με το τρέξιμο και μας προτείνει σημαντικά tips για να συνεχίσουμε να τρέχουμε με ασφάλεια και ευχαρίστηση.
ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΕΞΙΜΟ
‘’Πριν το τρέξιμο, οι διατάσεις καλό είναι να αποφεύγονται!’’
Σε αντίθεση με όσα ακούγονται τόσα χρόνια για τις διαστάσεις στο ζέσταμα, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας των ιστών στο σώμα μας. Το warm up , ή αλλιώς η διαδικασία αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος είναι σημαντικό για την ευλυγισία των ιστών και προετοιμάζει το σώμα για τις απαιτήσεις της προπόνησης. Καλό θα ήταν να εντάσσουμε τις διατάσεις στο τέλος της προπόνησης (αποθεραπεία) και στην αρχή να κάνουμε ένα δυναμικό ζέσταμα.
ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ
‘’Το τρέξιμο και η προπόνηση δύναμης για έναν αθλητή με στόχους πρέπει να πηγαίνει μαζί.’’
Η προπόνηση δύναμης ανεβάζει τις επιδόσεις ενός αθλητή και θεωρείται αναγκαία στην επίτευξη υψηλών στόχων. Κάθε άποψη που υποστηρίζει την αποφυγή της είναι λανθασμένη. Για να φτάσει φυσικά ο αθλούμενος σε υψηλά επίπεδα προπόνησης, θα πρέπει να ακολουθήσει τη λογική της πυραμίδας, να περάσει δηλαδή από τα κατώτερα στάδια για να φτάσει έπειτα να αποδίδει σε μια high intensity προπόνηση.
ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΤΥΠΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
‘’Δεν υπάρχει ειδικός τύπος σώματος για να τρέξετε, είναι μύθος.’’
Άλλος ένας μύθος που έρχεται η ώρα να διαψευσθεί. Ο κάθε ασκούμενος έχει δικαίωμα στο τρέξιμο , ανεξάρτητα αν ο τύπος σώματος ανήκει στην κατηγορία του ενδόμορφου (στρογγυλό σχήμα σώματος και συσσώρευση λίπους γύρω απ’ τους γοφούς), μεσόμορφου (μεγάλο άνοιγμα ώμων και στενή μέση) ή εκτόμορφου (αδύνατος τύπος με χαμηλά ποσοστά λίπους). Κάτι το οποίο πρέπει επίσης να γνωρίζουμε είναι ότι ο σωματότυπός μας αλλάζει ανάλογα με τον τύπο άσκησης, χωρίς αυτό να στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια ένταξης της γυμναστική στη ζωή μας μέσα με οποιαδήποτε μορφή.
ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ
Ένας ακόμη μύθος!
Έρευνες έχουν δείξει ότι σε παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα κ.ά. το τρέξιμο δρα ευεργετικά. Αυτά που δημιουργούν πρόβλημα συνήθως είναι η λάθος προπόνηση και η απότομη αύξηση επιβαρύνσεων χωρίς προοδευτικότητα και σωστή τεχνική.
ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ
‘’Το τρέξιμο είναι δύσκολο για την καρδιά’’. Λάθος!
Το τρέξιμο βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό και έτσι βοηθά τη λειτουργεία της καρδιάς. Αν έχετε κάποιο καρδιοαναπνευστικό πρόβλημα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας δώσει ένα ακριβές πλάνο προσαρμοσμένο που θα λαμβάνει υπόψη το ιστορικό σας.