Share it

Share on facebook
Share on twitter

Τενοντίτιδες – Θεραπεία και Πρόληψη

O αθλητισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής του. Είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσει το άγχος της καθημερινής ρουτίνας αλλά και να προστατευτεί από ασθένειες. Σημαντικό είναι όμως, να δοθεί προσοχή στον τρόπο εκγύμνασης, στην διατροφή και τον σωστό αθλητικό εξοπλισμό ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί και επιπονήσεις στο σώμα. Ένα άρτια δομημένο αθλητικό παπούτσι μπορεί να βοηθήσει τον ασκούμενο στο να μειώσει τις δυνάμεις που δέχεται το πόδι, αφήνοντάς τον να επικεντρωθεί στην προπόνησή του και μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα τραυματισμού. Μια σύνηθης μορφή τραυματισμού είναι και η τενοντίτιδα, πάθηση που αφορά τόσο τους επαγγελματίες αθλητές όσο και τους απλούς ασκούμενους.

Σε συνεργασία με το κέντρο φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης PHYSIORULES, θα αναλύσουμε τί είναι η τενοντίτιδα, τί την προκαλεί, τί προκαλεί η ίδια στο σώμα αλλά κυρίως πώς αντιμετωπίζεται. Αξίζει να σημειωθεί πώς ένα μεγάλο ποσοστό αθλούμενων αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα τενοντίντιδας.

 

Τενοντίτιδες

Με τον ορισμό τενοντίτιδα, ουσιαστικά μιλάμε για μια φλεγμονώδη κατάσταση του τένοντα. Ενδέχεται στην καθημερινότητά σας να έχετε ακούσει τον ορισμό «τενόντωση», δηλαδή μια χρόνια εκφύλιση του τένοντα χωρίς ιστολογικά στοιχεία φλεγμονώδους αντίδρασης και τέλος, την «τεντοπάθεια», η οποία περιγράφει την κλινική κατάσταση μέσα και γύρω από τους τένοντες που προέρχεται από υπερχρήση.

Πως προκαλείται η τενοντίτιδα και ποιοι παράγοντες είναι καθοριστικοί ;

Α) Οι τένοντες δέχονται φορτία είτε καθόμαστε είτε κάνουμε μια έντονη δραστηριότητα.

Β) Κάποιες φορές λόγω της υπερβολικής χρήσης του φορτίου που δέχεται το σώμα ή άλλοτε χωρίς αιτιολογία, προκαλούμε μικροτραυματισμούς στη δομή του τένοντα. Αυτό άλλοτε δημιουργεί πόνο, άλλοτε όχι.

Υπάρχουν μερικοί καθοριστικοί παράγοντες όπως η ηλικία , το βάρος , η διατροφή , οι μυϊκές αδυναμίες , οι χαλαρές αρθρώσεις αλλά και η κούραση , τα λάθη στην προπόνηση, ο ακατάλληλος εξοπλισμός (παπούτσια) και περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό και την πιθανότητα πρόκλησης τενοντίτιδας. Ακόμη και το ανθρώπινο φύλο παίζει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης τενοντίτιδας. Οι γυναίκες λόγω των οιστρογόνων που παράγουν και δρουν προστατευτικά, παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα τενοντοπάθειας .

Τρόποι πρόληψης και πως συμβάλει η Under Armour σε αυτό;

Στο κομμάτι της πρόληψης οι βασικότεροι πυλώνες είναι η σωστή διατροφή, η καλή προθέρμανση, η σωστή τεχνική και ο κατάλληλος εξοπλισμός, πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τη μορφή άθλησης και την καθημερινότητα του καθενός.

Για τη σωστή διατροφή, την καλή προθέρμανση και σωστή τεχνική, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό.

Ο πιο ειδικός σύμβουλος για τον καταλληλότερο αθλητικό εξοπλισμό είναι η UNDER ARMOUR, η κορυφαία αθλητική εταιρία που στόχο έχει να καλύψει κάθε ανάγκη του αθλητή, σε οποιοδήποτε χώρο – περίσταση αθλείται. Είτε μιλούμε για παπούτσια μεγάλων αποστάσεων (running) όπως για παράδειγμα τα παπούτσια με τεχνολογία HOVR™, που προσφέρουν απόλυτη απορρόφηση κραδασμών και αίσθηση μηδενικής βαρύτητας, καθ’όλη τη διάρκεια του τρεξίματος, είτε για παπούτσια στα οποία απαιτείται πιο σταθερό πάτημα και ευελιξία – κατάλληλα για training όπως τα UA Tribase Reign II με τεχνολογία Micro G™ , στόχος της Under Armour είναι να καλύψει στο έπακρο τον ασκούμενο με τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να φτάσει στο μέγιστο performance , έχοντας μειωμένες πιθανότητες τραυματισμού.

Βάσει ερευνών η καλύτερη συντηρητική θεραπεία και πρόληψη είναι η στοχευμένη και προοδευτική ενδυνάμωση.

Αντιμετώπιση

Η ξεκούραση δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντίθετα η στοχευμένη φόρτιση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση των προδιαθεσιακών παραγόντων που οδήγησαν στην υπερφόρτιση .
Κλείνοντας, η ομάδα του PhysioRules, προτείνει 10 πράγματα προς αποφυγή για τον πόνο λόγω τένοντα.
– Προσπαθήστε να ξεκουράσετε το άκρο που πονά, κρατώντας το όμως σε λειτουργία
– Αποφεύγετε λάθος ασκήσεις ενδυνάμωσης και συμβουλευθείτε έναν ειδικό
– Μην εφησυχάζεστε κάνοντας παθητικές θεραπείες ( λάμπες, υπέρηχοι , κτλ.)
– Αποφύγετε τις ενέσεις
– Μην αγνοείτε τον πόνο
– Αποφύγετε τις διατάσεις στον τένοντα
– Αποφύγετε τα massage χαλάρωσης και επούλωσης
– Μην πανικοβάλλεστε με τα αποτελέσματα του υπέρηχου, της μαγνητικής κτλ.
– Μείνετε ψύχραιμοι σε περίπτωση ρήξης τένοντα
– Μην βιάζεστε με την αποκατάσταση, δώστε χρόνο!

Η ομάδα του PhysioRules, σε συνεργασία με την Under Armour, βρίσκεται πάντα διαθέσιμη για να παρέχει τις σωστές συμβουλές τόσο στη θεραπεία όσο και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως η τενοντίτιδα.

Σταύρος Κόκκορης & Γεώργιος Νικολάου

Owner Physiorules

UA HOVR MEGA 2 CLONE

UA HOVR™ Mega 2 Clone   1:1 FIT FOR EVERY RUNNER Tο νέο δρομικό παπούτσι της Under Armour για μεγάλες αποστάσεις, μπορεί και απευθύνεται σε κάθε δρομέα προσωπικά. Πώς; Η νέα τεχνολογία UA Clone είναι η απάντηση. 1:1 PERSONALIZED FIT Η τεχνολογία UA Clone στο επάνω μέρος, προσαρμόζεται ανάλογα

Read More »
VIRGIN GALACTIC

UNDER ARMOUR x VIRGIN GALACTIC

UNDER ARMOUR x VIRGIN Galactic. ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΗ. ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Όταν δυο εταιρίες με στόχο ένα καλύτερο αύριο για έναν καλύτερο κόσμο ενωθούν, τότε τα αποτελέσματα μόνο θετικά μπορούν να είναι. Τον Ιανουάριο του 2019 η UNDER ARMOUR ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον ιδρυτή της Virgin Galactic,

Read More »
FUNCTIONAL TRAINING

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ – FUNCTIONAL TRAINING

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ – FUNCTIONAL TRAINING H λειτουργική άσκηση ή αλλιώς functional training αποτελεί στις μέρες μας έναν από τους πλέον δημοφιλής τρόπους εκγύμνασης. H λειτουργική προπόνηση βρίσκει εφαρμογή από έναν απλό ασκούμενο μέχρι τον επαγγελματία αθλητή, αφού έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις εκάστοτε απαιτήσεις. Γνωρίζει όμως ο ασκούμενος

Read More »

UA SPAWN III – THE SPAWN IS BACK

UA SPAWN III Total Support for Total Control THE SPAWN IS BACK Under Armour’s Spawn 3 is Fast and flexible, with the support and grip you need to control the court. Το νέο Spawn III είναι όσα ψάχνει ένας baller του σύγχρονου μπάσκετ. Είναι  γρήγορο, έχει άνετη εφαρμογή, σταθερό

Read More »

CURRY 8 Flow

CURRY Flow 8 Ο Stephen Curry, τρεις φορές πρωταθλητής και δύο φορές MVP με την ομάδα των Golden State Warriors, λανσάρει το νέο του brand “THE CURRY Brand”, σε συνεργασία με την UNDER ARMOUR με σκοπό να αλλάξει το παιχνίδι για τα καλά. Ο Stephen είναι ένα αθλητής που

Read More »

EMBIID 1 “THE BEGINNING OF THE PROCESS”.

EMBIID 1 “THE BEGINNING OF THE PROCESS”. Σύμφωνα με τον Joel Embiid, η ζωή του είναι μια ταινία. Ένα παιδί γεννημένο στο Yaoundé του Καμερούν το 1994, με όνειρο να γίνει επαγγελματίας παίχτης βόλεϊ. Στην πραγματικότητα μέχρι την ηλικία των 15, δεν είχε ακουμπήσει ποτέ μπάλα μπάσκετ. Με αφορμή

Read More »